24. raskausviikko

24. raskausviikko
Sikiön paino: 500 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm
Koko pituus: 28 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Tiedämme, että sikiö voi nyt kuulla, koska se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään. Sikiön liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoiduiksi koska uusiahermosyitä yhdistyy verkostoon. Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Uhkaavassa ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.

NAINEN24. raskausviikko
Näihin aikoihin sikiö alkaa kuulla, joten juttele ja laula sille! Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen. Se voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille. Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu myös syntymän jälkeen kuullessaan sen. Kannattaa siis alkaa nyt harjoitella kehtolaulua, jota voitte laulaa kun lapsi on syntynyt!
Kutinaa voi esiintyä, erityisesti vatsalla kun iho venyy. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sopivan voiteen löytämiseksi voit kysyä neuvoa apteekista. Käytä mieluiten väljiä puuvillavaatteita ja käytä kohtuudella pesupulveria ja huuhteluainetta.




Eilen oli Eliaksen 10kk neuvola ja minun äitiysneuvola.
Painoa minulle on raskauden aikana kertynyt vasta 2kg, mutta kyllä tässä vielä kerkeää ottamaan kunnon loppukirin ;) Toivottavasti ei kovin paljoa tulisi. Sydänäänet kuuluivat hyvin ja syke oli 155. Olen ollut rautakuurilla, mutta nyt hemoglobiinikin oli noussut sen verran, ettei ainakaan ennen seuraavaa neuvolaa tarvitse ottaa lisärautaa. Sokerirasitukseenkin varattiin aika kuun loppuun. Sitä odotellessa.. kauhulla.

Eliaksellakin oli kaikki hienosti. Pituutta on kohta 10kuiselle pikkumiehelle kertynyt jo74,2cm ja painoa 9420g. Nyt saisi sitten vähitellen alkaa totutella maitotuotteisiin.
Poika on ollut nyt viikonlopun nuhainen ja yöt on ollut vähän levottomia. Meillä on myös parina viimeaamuna herätty klo 4.30. Toivottavasti tämä ei ole mitään pysyvää. Itse pääsen Eliaksen kanssa päikkäreille, mutta isin pitäisi muutenkin herätä klo 6 töihin, joten olisi mukava jos saisi nukkua edes siihen asti.
Eikä minullakaan ole päiväunimahdollisuutta kovin pitkään, sillä tammikuun alussa palaan kolmivuorotyöhön palvelukotiin. Maaliskuun alussa alkaa sitten toinen äitiysloma.. saas nähdä kuinka pitkään pystyn töissä olemaan, kun nyt on jo iltaisin selkä aika kipeä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti